Egy rokon – kazah - nép tagjaival találkoztunk!

Avagy mit szól ehhez az MTA?

Egy érdekes találkozón vettem részt 2016. augusztus 11-én. Kazahsztánból érkezett egy nagy delegáció Magyarországra, a Kurultájra, melynek a vezetője Szapar Iszkakov úr volt. Az eseményen szereplő Kök Türikter elnevezésű kazah népzenei együttesnek a zenei igazgatója a felesége. A kazah delegáció tagjait a „BARSZ” Magyar-Kazah Alapítvány a székhelyén is vendégül látta, ahova a Kárpát-medencei Vitézi Rend is meghívást kapott.  Egy bensőséges ünnepségén keretén belül, a Kök Türikter népzenei együttes tagjai műsort rögtönöztek a tiszteletünkre. Sok kép és film is készült, melyet a hazaérkezésük után elküldenek.

 

 

A Vitézi Szék nevében egy kitüntetést adtam át Szapar Iszkakov úrnak, aki mérnök végzettségű, üzletember, mecénás és világutazó, közéleti személyiség, többször is az év emberének választották. A szívélyes hangú beszélgetésen többek között arra is választ kaptunk, hogyan volt lehetősége arra, hogy egy MÍG-29-es fedélzetén a sztratoszférába is el tudott jutni. Érdekes a világ, mondta ő, csak üzleti kapcsolatok, pénz és szorgalom kell hozzá. Meg egy nagyadag szerencse, szerintem.

Szapar Iszkakov úr személyesen is ismeri a Kárpát-medencei Vitézi Rend három kazah tiszteletbeli vitézét, ezért is örült a velünk való kapcsolatfelvételnek, találkozásnak. Az mondta, hogy ők – a kazahok – a legkeletibb magyarok, mi pedig a legnyugatibb kazahok vagyunk.

A „BARSZ” Magyar-Kazah Alapítvány vezetői – mint érdekes módon kiderült – vitézi felmenőkkel rendelkeznek, akik már keresték a kapcsolatot Vitézi Renddel, ezért szóban jelezték, hogy a következő évi avatáson ők is fel szeretnék avattatni magukat.

Szapar Iszkakov urat meghívtam a következő évi avatásra és amennyiben a Vitézi Szék támogatja, akkor tiszteletbeli vitézzé avatjuk őt.

Nagyon érdekes volt egy messze-messze élő rokon néptagjaival való találkozás. Ők még nem fertőződtek meg a „nyugati kultúrával”, de már jó úton haladnak, a mobil már ott van a kezükben.

Összeállította:  v. Illyés Zsolt

 


Get the Flash Player to see this player.

time2online Joomla Extensions: Simple Video Flash Player Module


Get the Flash Player to see this player.

time2online Joomla Extensions: Simple Video Flash Player Module


Get the Flash Player to see this player.

time2online Joomla Extensions: Simple Video Flash Player Module

Avatás 2015 Tardos

&

Flag Counter
 vissza | oldal tetejére | főoldal | impresszum | kapcsolat